Sivut

torstai 5. tammikuuta 2012

Step by step

Ajattelin tässä postauksessa kertoa teille hiukan siitä, miten vaihtariksi hakeminen tapahtuu ja miten asiat edistyvät. Itselläni on kokemusta vain ennen maailmalla oloa tapahtuvista asioista, mutta toivottavasti näistä on jotain hyötyä tuleville vaihtareille tai iloa muuten vain blogiani seuraaville :)

1. Tutustu vaihtoehtohin
Ennen haastatteluajan varaamista kannattaa tutustua eri järjestöihin kotisivujen kautta. Kannattaa tilata eri järjestöjen esitteitä ja tutustua niihin rauhassa. Itsekin tilasin monia esitteitä ja loppujen lopuksi päädyin sts:ään.
Järjestöjä on mm. STS, EF, AFS, YFU ja Explorius. Myös Rotareiden kautta voi kokeilla hakea vaihtariksi.

2. Päätös ja ensimmäiset paperit
Ennen haastattelua täytyy jo täyttää pari paperia, jotka sitten viedään haastattelijalle haastattelutilaisuuteen. Minun piti viedä haastatteluun koulutodistukseni viimeiseltä vuodelta sekä pari muuta paperia, jotka sain sts:ltä. Näissä papereissa kysyttiin lähinnä perusjuttuja. Haastattelutilaisuuteen piti myös viedä sivun pituinen aine itsestään, jossa piti kertoa miksi haluaa vaihto-oppilaaksi ja mitä toivon kokevani ulkomailla ollessani.

3. Haastattelu
Kun olet päättänyt minne haluat lähteä ja minkä järjestön kautta, on aika varata haastatteluaika. Haastattelua on turha jännittää liikaa etukäteen. Itse jännitin ja jälkikäteen mietin että miksiköhän ihmeessä. Itse haastattelutilaisuus oli rento ja haastattelija mukava. Haastattelusta selviää perusenglannilla, eli jos osaa vähänkin puhua englantia niin haastattelu on piece of cake ;) Haastatteluun kannattaa valmistautua miettimällä vastauksia ainakin kysymyksiin "miksi juuri sinut pitäisi valita" ja "miksi haluat juuri tähän maahan".

4. Odottelu
Tämä on ehkä pahin odotteluvaihe! Odottelet siis tietoa oletko valittu vai et. Itse sain tietoni n. viikko haastattelun jälkeen ja oli todellakin riemastuttavaa kesken koulupäivän saada viesti äitiltä "sinut on valittu vaihtariksi!" :)

5. Paperisota
Kun olet saanut tiedon hyväksynnästä, alkaa varsinainen paperisota. Saat hirmuisen kasan papereita järjestöltäsi joihin jankataan moneen kertaan perustiedot niin itsestäsi kuin vanhemmistasi. Varsinaiseen hakupaperiin tulee kuvasi ja sen lisäksi pitää vielä tehdä erillinen valokuva-albumi. Kirjoitat myös kirjeen isäntäperheellesi ja samoin vanhempasi. Hakemuksiin kannattaa todellakin panostaa, koska juuri niiden avulla etsitään sinulle sopiva perhe. Myös valokuviin kannattaa panostaa, koska ne ovat ensimmäiset kuvat mitä tuleva perheesi tulee sinusta näkemään. Eli siis iso hymy naamalle ;)

Virallisen hakupaketin mukana on myös mahdollinen osavaltiotoive-paperi, valmennusleiri-paperi sekä vaihtariohjelman säännöt ja kysely ajokortista. Itse tein osavaltiotoiveen, lähden valmennusleirille, lupasin noudattaa sääntöjä (niin kuin kaikki vaihtarit) sekä kerroin haluavani suorittaa ajokortin jenkeissä, jos se vain sopii host-perheelleni.

Hakupapereiden täytön aikana pitää myös varata lääkäriaika. Itse sain sts:ltä tarkat ohjeet ja paperit, jotka lääkärin piti täyttää. Aika kannattaa varata riittävän ajoissa, että kerkeät varmasti saada kaikki tarvittavat rokotukset ennen lähtöäsi. Minun piti ottaa vielä hepatiitti B-rokote ennen lähtöäni. Tämän rokoitteen viimeinen vahvistus otetaan puoli vuotta toisen rokotteen jälkeen, eli jos olisin mennyt liian myöhään lääkärille en olisi kerennyt ottaa viimeisintä vahvisterokotetta.

6. Odottelu
Tällä hetkellä olen itse tässä vaiheessa. Odottelen kärsimättömänä ja innoissani perhe- ja lentotietojani. Toivon mukaan saan perhetietojen mukana perheen yhteystiedot, olisi mukava olla heihin yhteydessä esimerkiksi facebookin kautta ennen lähtöä.
Tämän jälkeen onkin enää odottelu suurta päivää, eli lähtöä varten ;) Sitä ennen toki pitää tehdä pakkausvalmistelut, mutta niistä en ala ihan vielä huolehtimaan!

Nyt heihei ja mukavaa pitkää viikonloppua!

4 kommenttia:

  1. meetko sillai koulun kautta? :D ja paljonko tää makso? :)

    VastaaPoista
  2. En mee mitenkään koulun kautta, vaan hain ite tuolta sts:n kautta :) Perushinta oli suurinpiirtein jotain 7500€, mutta siihen päälle tulee vielä vakuutus, osavaltiotoive, orientation camp, rokotukset ja viisumit.

    VastaaPoista
  3. lähetkö nyt 2012 syksyl vai sit 2013? jos vast -13 ni koska sä sit jo hait? ku ite oisin lähös 2013 ja oon kyl huomannu et ne hakuajat on jo käynnis ni kuha aattelin vaa et koska sä meet? :D

    VastaaPoista
  4. Oho mulla on jääny tää kommentti ihan huomaamatta! :D Lähen siis nyt syksyllä 2012 ja hain keväällä 2011 :)

    VastaaPoista