Sivut

perjantai 9. elokuuta 2013

Hurjan heppailuviikon yhteenveto

Kuten jossain aiemmassa postauksessa mainitsinkin, vietin tämän viikon melko tiiviisti hevosen selässä. Olin kouluratsastuskurssilla, josta jäi käteen paljon hikeä, onnistumisia, epäonnistumisia, lihaskipua ja uutta oppia. Tuli myös kolahdettua maan pinnalle oman taidottomuuden kanssa ja todettua että olisihan se aika ihana päästä joka viikko ratsastamaan näin paljon. Vaikkei kaikki aina mene ihan täydellisesti nappiin, niin virheistäkin voi oppia ja pitää vaan jatkaa treeniä. The way anything is developed is through practice practice practice practice practice practice practice practice practice and more practice.

Ratsastin koko viiden päivän aikana kolmella hyvin erilaisella ponilla ja hevosella. Vaikka kaikki ratsut olivat itsessään jo hiukan erilaisia, myös päivien välillä saman ratsun kanssa saattoi tulla ihan erilaista työskentelyä. Esimerkiksi maanantaina menin mukavalla ponilla, jonka liikkeet olivat todella tasaiset istua. Se reagoi todella herkästi. Teimme erilaisia siirtymistehtäviä keskihalkaisijalla, tarkoituksena oli pitää hevonen suorana ja saada asiat tapahtumaan tarkasti. Tämä harjoitus teki ponista todella hyvän ja herkän. Menin samalla ponilla myös tiistaina, jolloin teimme loivaa kiemuraa aluksi ravissa ja myöhemmin laukassa sekä väistöjä uraa pitkin. Tiistaina tuntui etten saanut mitään kontrollia poniin, pidäte meni kuuroille korville vaikka koitin itsenäisesti tehdä siirtymisiä. Myös väistössä oli jotain ihme ongelmia.

Keskiviikkona vaihdoin ponia lihavaan ja tasaiseen kaveriin. Menimme koko tunnin ympyrä kahdeksikolla, jossa aloitimme väistättämään takapäätä ulos ympyrän avonaisilla puoliskoilla. Teimme tätä ensin käynnissä ja sitten ravissa. Poni toimi ihan hyvin vaikka menin kyseisellä pullerolla ensimmäistä kertaa. Se oli yllättävän herkkä ja reipas, mitä en osannut odottaa. Väistöjen jälkeen aloimme tehdä laukkaa, laukkasimme vain yksinkertaisesti puolet ympyrästä, sitten takaisin raviin ja keskeltä ympyrää laukka toiseensuuntaan. Tässä tehtävässä kiinnitettiin paljon huomiota, että keskelle tuli kunnollinen suoristus mutta kaarevalla uralla asetus olisi hyvä. Itselläni vasempaan kierrokseen laukannostot sujuivat paljon paremmin kuin oikealle ja syy löytyi omasta istunnastani; keikahdan jotenkin ihmeellisesti sivulle nostossa. Sain kuitenkin jotenkin korjattua tätä ja saimme ihan onnistuneita pätkiä molemmissa laukoissa.

Torstaina ratsuni oli sama poni kuin keskiviikkona. Tehtävänä oli tällä kertaa väistöt kahdessa osassa uralta kohti keskihalkaisijaa. Teimme väistöjä ensin käynnissä, sitten ravissa niin että välissä oleva 5-10m suoristus tuli käynnissä. Toiselle pitkälle sivulle teimme vastalaukkaa. Jostain syystä aina toisella ratsastuskerralla en saanut poneja kulkemaan niin hyvin kuin ensimmäisellä kerralla. En myöskään tiedä mikä istuntavirhejumituspäivä minulle iski torstaina! Sekoitin myös urakalla oikeata ja vasenta ja tuntuu, että sähläsin kaikki avut ihan väärin! Väistöt olivat varmasti ihan hirveätä katsottavaa ja vasempaan kierrokseen meenasi kokoajan tulla pelkkää myötälaukkaa. Hävettää koko tunti!

Perjantain ratsu oli niin iso järkytys edellispäivien tasaisista poneista että minulla meni pasmat sekaisin jo alkuraveissa. N. 170cm hevonen, jonka ravi ei ole sieltä helpoimmasta päästä istua ja jota en osaa yhtään ratsastaa muutenkaan. Teimme väistöjä pituushalkaisijalla ja laukkaa niin, että käänsimme keskeltä toistaa pitkää sivua maneesin keskelle, nostimme vuorotellen vasenta ja oikeata laukkaa ja käännyimme laukan mukaan oikealle & vasemmalle. Voitte varmaan arvata onnistuiko mikään asia jos en edes saanut itseäni kunnolla istumaan hevosen selässä? Hirveätä hyllyntää, apujen käyttö ja niiden moitteettomuus olisi arvioinnissa mennyt miinuksen puolelle!

Yleisesti ottaen kurssista jäi todella hyvä fiilis ja treeni-into, vaikka onnistumisia tuntuikin tulevan melko vähän ja epäonnistumisia senkin edestä. Tästä on hyvä jatkaa kohti syksyn vakiotunteja, ehkä minäkin alan pikkuhiljaa kehittyä ;) Ja heppakuume senkun kasvaa!


Mitä tykkäsitte tällaisesta postauksesta?

Kuvia ei valitettavasti ollut, sillä kukaan ei ollut kuvaamassa kurssia.

2 kommenttia:

  1. Herätit aika pahan heppakuumeen! Kyllä se niin taitaa olla, että kerran heppatyttö - aina heppatyttö. Apua vuoteen en oo heppaillu ja nyt tuntuu että nään joka yö unta täydellisesti toimivasta hepasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla heppailukuume vielä paheni mun vaihtovuoden aikana, vaikka pihassa olikin kaksi hevosta! :D Eli eikun nyt äkkiä hepan selkään ennen kun lähet ja sitten taas jatkat heppatydyilyä vaihtovuoden jälkeen ;)

      Poista